Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem – skąd pomysł, nie pamiętam. Przepis polecam. Danie syte, aromatyczne i mimo wielu składników mało pracochłonne.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem – składniki

6 średniej wielkości ziemniaków
150 g sera żółtego
250 g ricotty
250 g szpinaku
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
200 g przecieru pomidorowego
olej, czosnek, sól, pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem – wykonanie

Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Na dużą blachę z piekarnika, kładziemy papier do pieczenia, kropimy oliwą (olejem), roztrzepujemy na papierze garść startego sera i układamy plasterki ziemniaków – tak jak na zdjęciu. Na ziemniaki znów garść sera i do piekarnika na 30 minut, 180 stopni, termoobieg.

Na patelnię, troszkę oleju, posiekana cebulka, szklimy. Na to mięso mielone, przesmażamy. Przecier, pieprz, sól, niedźwiedzi czosnek, lubczyk. Soli dodałam pół łyżeczki, zioła dodaję obficiej – po solidnej kopiatej łyżce. Kto lubi delikatniejsze smaki, może dodać ziół po łyżeczce. Dla amatorów czosnkowych aromatów – możecie dodać jeszcze ze dwa ząbki czosnku.

Na drugiej patelni, olej, szpinak, przesmażamy. Wyciskamy 3-4 ząbki czosnku ciut soli
i czekamy aż przestygnie. Po przestygnięciu mieszamy z ricottą. Nieco soli i pieprzu. I znów amatorzy mocniejszych aromatów – jeśli dodadzą z 6 ząbków czosnku, będą zadowoleni 🙂

Kiedy minie 30 minut pieczenia ziemniaków (będą złociste), wyciągamy blachę
i smarujemy ziemniaczki  masą szpinakową, a potem mięsną. Możemy „chwycić” za brzegi i zrobić „roladę”. 10 min w 180 stopniach i… smacznego!

 

1 KOMENTARZ

  1. Pycha! Rodzina zachwycona, ja takze ! Ale nie zwinelam w rulon tylko poodklejalam kawalki „płaty” ziemniakow i poukladalam w naczyniu zaroodpornym robiac z nich 2 warstwy. No i jeszcze dodalam troszke wiecej sera zoltego. Polecam serdecznie ten przepis 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.