Szynka peklowana-gotowana
Szynka peklowana-gotowana to najprostszy sposób na domową wędlinę. Przyrządza się bardzo prosto. Smakuje wszystkim 🙂
Szynka peklowana-gotowana sposób przyrządzania
1 kulka szynki ok 1 kg
1 łyżeczka soli kuchennej
1 łyżka soli peklowej
Po łyżeczce: czosnku granulowanego, kminku mielonego, czosnku niedźwiedziego, papryki wędzonej, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku i 10 ziaren ziela angielskiego.
Zioła i przyprawy wymieszać dobrze w moździerzu i natrzeć nimi porządnie szynkę. Zawinąć szynkę w folię spożywczą i zostawić w lodówce 3 doby.
Szynka peklowana-gotowana gotowanie
Po trzech dobach szynkę odwijamy z folii, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodajemy 2 łyżki musztardy, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych i ząbków czosnku. Szynkę zagotowujemy i od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę w wodzie. Po 12 godzinach ponawiamy procedurę gotowania i po 12 jeszcze raz.