Szynka peklowana-gotowana

Szynka peklowana-gotowana

Szynka peklowana-gotowana to najprostszy sposób na domową wędlinę.  Przyrządza się bardzo prosto. Smakuje wszystkim 🙂

Szynka peklowana-gotowana sposób przyrządzania

1 kulka szynki ok 1 kg
1 łyżeczka soli kuchennej
1 łyżka soli peklowej
Po łyżeczce: czosnku granulowanego, kminku mielonego, czosnku niedźwiedziego, papryki wędzonej, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku i 10 ziaren ziela angielskiego.

Zioła i przyprawy wymieszać dobrze w moździerzu i natrzeć nimi porządnie szynkę. Zawinąć szynkę w folię spożywczą i zostawić w lodówce 3 doby.

Szynka peklowana-gotowana gotowanie

Po trzech dobach szynkę odwijamy z folii, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodajemy 2 łyżki musztardy, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych i ząbków czosnku. Szynkę zagotowujemy i od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę w wodzie. Po 12 godzinach ponawiamy procedurę gotowania i po 12 jeszcze raz.

Smacznego 🙂 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.