Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie szybkie i bardzo smaczne. Szkodniki gołąbki lubią, jednak przy tradycyjnych kapustę zostawiają na talerzu. Gołąbki dla leniwych to świetna alternatywa dla Szkodników, które kapusty nie lubią ale w takiej wersji jedzą, aż uszy im się trzęsą 🙂
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty w sosie pomidorowym – składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
100 g białego ryżu – ugotować lub uparować
500 g młodej kapusty
2 cebule
2 jaja
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki lubczyku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
olej do podsmażenia
Sos – składniki:
1 litr bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki pieprzu
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Sos – do gorącego bulionu dodaję przyprawy i przecier. Gorącym sosem zalewam gołąbki. Piekę w 160 stopniach na termoobiegu 40 minut. Mieszam dokładnie śmietanę z mąką i szczyptą soli i dodaje do sosu. Piekę jeszcze 10 minut.
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty w sosie pomidorowym – przygotowanie
Cebulę siekam i podsmażam na złoto na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę trzeba drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zalewam wrzątkiem na trzy minuty i odcedzam.
Do kapusty dodaję uparowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam jaja i dodaję przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość trzeba porządnie wymieszać. Formuję kulki i układam w brytfance. Z tej porcji wyszło mi 16 sporych kul, potrzebował 2 naczynia do zapiekania 🙂 Zalewam sosem, tak jak wcześniej napisałam.
Smacznego 🙂
[…] Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty w sosie pomidorowym […]