Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Sezon na dynie w pełni. Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki to świetny sposób na rozgrzanie. Co zrobić, kiedy nie możemy już dyni zamrozić bo zamrażalnik pęka w szwach? Możemy dynię upiec. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Purée z pieczonej dyni świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów.

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki – sposób wykonania

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze piekarnika skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut.  Po ostudzeniu, skórka świetnie odchodzi. Tak upieczoną dynię możemy przechowywać w kawałkach lub jako zmiksowany krem.

Ostatnio chciałam ugotować zupę z dyni. Jednocześnie z dynią upiekłam czerwone papryki. Połączenie papryki z dynią wyszło fenomenalnie.

pieczona papryka i dynia
Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Przepis:

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki – zapraszam na moją nową stronę:

Zupa z dyni i papryki – Zapaska

 

Pyszny chleb? Przepis: KLIK

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.