Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Sezon na dynie w pełni. Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki to świetny sposób na rozgrzanie. Co zrobić, kiedy nie możemy już dyni zamrozić bo zamrażalnik pęka w szwach? Możemy dynię upiec. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Pure z pieczonej dyni świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów.

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki – sposób wykonania

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze piekarnika skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut.  Po ostudzeniu, skórka świetnie odchodzi. Tak upieczoną dynię możemy przechowywać w kawałkach lub jako zmiksowany krem.

Ostatnio chciałam ugotować zupę z dyni. Jednocześnie z dynią upiekłam czerwone papryki. Połączenie papryki z dynią wyszło fenomenalnie.

pieczona papryka i dynia
Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Przepis:

Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Składniki:

    • 2 l wywaru z warzyw (por, seler, pietruszka, marchew)
    • ok 0,5 kg upieczonej dyni
    • 2-3 pieczone papryki
    • ząbek czosnku, lubczyk, sól, pieprz, wędzona papryka

Oczywiście to jest wegańska zupa. Można ją przygotować na wywarze z kurczaka lub doprawić śmietanką.

  • a dla tych co chcą na ostro polecam dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru
  • gorący wywar z jarzyn zmiksować z papryką i dynią,  doprawić
  • smacznego! 🙂

Jeżeli zrobimy wersję pikantną, z imbirem, polecam podać z prażonymi migdałami.  To jest to!

Spróbuj również pysznych gołąbków! KLIK 

zupa z pieczonej dyni i papryki
Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki

Pyszny chleb? Przepis: KLIK

7 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.