Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki
Sezon na dynie w pełni. Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki to świetny sposób na rozgrzanie. Co zrobić, kiedy nie możemy już dyni zamrozić bo zamrażalnik pęka w szwach? Możemy dynię upiec. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Purée z pieczonej dyni świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów.
Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki – sposób wykonania
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze piekarnika skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut. Po ostudzeniu, skórka świetnie odchodzi. Tak upieczoną dynię możemy przechowywać w kawałkach lub jako zmiksowany krem.
Ostatnio chciałam ugotować zupę z dyni. Jednocześnie z dynią upiekłam czerwone papryki. Połączenie papryki z dynią wyszło fenomenalnie.
Przepis:
Zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki – zapraszam na moją nową stronę:
Zupa z dyni i papryki – Zapaska
Pyszny chleb? Przepis: KLIK
Zupę z dyni też robię, obowiązkowo z imbirem, pycha!
Imbir genialnie współgra z dynią!
Wygląda obłędnie, może się skusze, kiedy znajdę więcej czasu na gotowanie 🙂
Wygląda super! Na pewno była przepyszna! Lubię takie jesienne kremy!
Całkiem dobrze to wygląda na talerzu, a jeśli to zupa z dyni to smak musi być wyborny. Jestem fanką tego warzywa:))
Pysznie i prosto czyli tak, jak najbardziej lubię 🙂
Zapowiada się mega smacznie! 🙂