Marynowane ogórki z papryką
Pycha! Dostałam słoiczek od przyjaciół z Ukrainy. Tak mi posmakowały, że od razu poprosiłam o przepis. Zawartość słoiczka świetnie się nada jako przekąska przy procentach, składnik kanapek, czy – same ogórki jako dodatek do tatara.
Powiem krótko, róbcie 🙂
8 szt papryki – użyłam czerwonej słodkiej – pokroić w paseczki
4 kg ogórków – im cieńsze, tym lepsze, pokroić na 2-3 cm kawałki
0,5 kg cebuli pokroić w półplasterki lub piórka
1 l zimnej wody wymieszać z 1/2 kg soli. Polecam użyć ciepłej wody i poczekać aż ostygnie. Zalać ogórki, paprykę i cebulę na trzy godziny. Ja zostawiłam na noc.
Odcedzić.
3/4 l wody
1 kg cukru
0,7 l octu
Wymieszać. I znów polecam cukier rozpuścić w ciepłej, albo nawet gorącej wodzie, poczekać aż przestygnie i połączyć z octem.
Ogórki, paprykę i cebulę włożyć w słoiki (9-10 po ok 0,7 l ). Do każdego słoika wrzucić 5-7 ziarenek pieprzu, łyżeczkę gorczyce i łyżkę oleju. Zalać zalewą. Pasteryzować 15-20 min.
Smacznego! 🙂
Uwielbiam tego typu marynowane rzeczy. Na pewno ogóreczki z papryką muszą być bardzo pyszne 🙂
Do wodeczki. Drukuję przepis 🙂
Wypróbujemy ! Lubię bardzo takie przekąski !
That’s a skillful answer to a dilfucift question
Mojemu mężowi bardzo spodobał się ten przepis. Dzisiaj ma kupić wszystkie produkty i działamy. (To znaczy chyba on działa, bo się zadeklarował, że je samodzielnie zrobi). 🙂
Róbcie, róbcie! Smacznego 🙂
Uwielbiam przetwory. Tez w tym roku robiłam ogóreczki na parę sposobów. Polecam każdemu.Swoje przetwory są najlepsze.
Ja robiłam podobne, ale z dodatkiem selera startego na tarce o dużych oczkach. Nie ma to jak swoje przetwory na zimę! 🙂
Z selerem, powiadasz 🙂 spróbuję w przyszłym roku!
Pamietam jak dziś gdy koleżanka poczęstowała mnie ogórkami w miodzie i chili, obłęd!!! Nie zapytałam jej o przepis ale może jak ten lekko zmodyfikuje to wyjdzie! Muszę ponkombiniwać 😀
Do każdego słoika łyżeczkę miodu i szczyptę chili. Powinno to być to 🙂
Wygląda super, ale zapisuję na przyszły rok, bo zawsze wszystcy mnie przestrezgali, że ogórki treba robić do końca sierpnia, bo potem już są niedobre, więc nie bedę juz ryzykowała 🙂
Chyba, że trafisz na jędrne i świeże 🙂
Jajć! Już mi ślinka cieknie! Dzięki za przepis – wykorzystam!
[…] różnił się też, większą ilością ziemniaków. Był przepyszny! Przywiozłam z Lwowa kilka ciekawych smaków, ale to w następnych wpisach ? Poniżej przepis, z którego wielokrotnie […]
Robię różne ogóraski, ale takich jeszcze nie robiłam. Kopiuje przepis 🙂 I pozdrawiam 🙂
[…] sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Praktycznie każde warzywo można ukisić. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka […]
[…] sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Praktycznie każde warzywo można ukisić. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka […]