Warianka, łemkowska zupa
łemkowska zupa

Warianka zupa łemkowska na kwasie z kapusty

 

Zupa łemkowska. Coraz rzadziej pojawiająca się na naszych stołach, a szkoda. Prosta, tania. Wegańska, ale występuje również z dodatkiem skwarek. Jedna
i druga wersja jest pyszna. Polecam ją zwłaszcza teraz, w  zakichanym okresie 😉
O bogatych,  zdrowotnych właściwościach soku z kapusty pisać chyba nie muszę. Zupa jest też idealna w wyjątkowych sytuacjach: „dzień po”. Kwaśna stawia na nogi!

Zapraszam na swoją nową stronę poświecono kulinariom 🙂

Warianka, war – zupa łemkowska na kwasie z kapusty

 

Gotując posłuchajcie pieśni łemkowskiej, w wykonaniu mojego ulubionego Percivala.

 

14 KOMENTARZE

    • Mieszkam w Sanoku, mieście wielu kultur. Uwielbiam kuchnię dawną. Zalewają nas bary kebabowe, gyrosowe czy hamburgerowe i często zapominamy i kuchni polskiej. Jedzenie to też część naszej kultury. Niedawno zgasła moja sąsiadka. Zostało mi po niej wspomnienie pewnych smaków… Pomyślałam sobie, że szkoda by niektóre przepisy umarły wraz z ich kucharzami. Jutro na blogu unikatowy przepis mojej sąsiadki, a w najbliższych miesiącach przepisy kuchni kresowej, ukraińskiej i pokrewnych. Zapraszam 🙂

    • Jotka, pamiętam kiedy jako mała dziewczynka zwiedzałam, z klasą Bieszczady. O jedzeniu Łemków, Bojków, Pogórzan, Dolinian opowiadała pani przewodniczka Maria. Kapusta była składnikiem wielu dań. Dzięki temu byli zdrowi i dożywali sędziwych lat. Mięso było rzadko. Od święta. Podejrzewam, że wersja na ogonkach jest na bogato. Następnym razem wypróbuję. Wiking się ucieszy 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.