Традиційні лемківські страви
Łemkowskie warenyky z kiszoną kapustą

Łemkowskie warenyky z kiszoną kapustą

Dzień dobry w poniedziałek. Łemkowskie warenyky z kiszoną kapustą to propozycja na ten tydzień. Niektórzy zaczynają łapać infekcję, więc na warsztat danie z dużą dawką witaminy C. Danie oczywiście łemkowskie. Warenyki czyli pierożki lub zlepieńce, to danie które raczej każdy lubi. Niezastąpione na świątecznym stole, uwielbiane przez dzieci.

Przepis znalazłam w książeczce Teresy Kiszczak (Тереза Кищак „Традиційні лемківські страви”). Wykonałam dokładnie według jej przepisu i wareniki wyszły znakomite. Danie proste, tanie i pyszne! Polecam! Od razu zalecam robienie z dwóch porcji podanych poniżej. Kiedy lepiłyśmy je z sąsiadką, dzieci krążyły i porywały je wręcz parzące, z garnka i pochłaniały. Warenyky mogą być daniem zupełnie wegańskim. Ciasto można zagnieść na samej wodzie (Łemkinie czesto wolały jaja sprzedać, bądź użyć do innej potrawy, gdzie były jaja konieczne)  z dodatkiem łyżki oleju lnianego. Do okrasy użyć cebulki zeszklonej na oleju zamiast masła. Mięsożercy mogą okrasić warenyky boczkiem.

łemkowski motyw

Warenyky z kiszoną kapustą [pierogi z kapustą]

Składniki
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula,
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 kg mąki pszennej
Warenyky z kiszoną kapustą [pierogi z kapustą]

Wykonanie
Kiszoną kapustę wycisnąć, przepłukać i ugotować. Potem odłożyć na cedzak, żeby odciekła, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Przygotowaną kapustę dusić do miękkości (około 20 minut), dodając łyżkę tłuszczu i pół szklanki wody. Potem dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz i ponownie podsmażyć, żeby kapusta trochę podeschła. Zagnieść ciasto i zrobić warenyky. W taki sposób można zrobić również warenyky ze świeżej kapusty.

Inne łemkowskie dania: warianka, bobalki z makiem, homiłki, garniak, 

Do posłuchania jedna z najpiękniejszych łemkowskich aranżacji, jaką ostatnio odkryłam i zakochałam się… Enej mnie zaskoczył!

Smacznego podjadania i słuchania :

6 KOMENTARZE

  1. Nie znałam tego kawałka Eneja, dzięki że poleciłaś! I fajnie że wróciłaś do regularnego pisania.
    Ostatnio gotowałam garniak z twojego przepisu (reaktywowanego) i mega pozytywne zaskoczenie! Uwielbiam zupy a ta łemkowska jest mega smaczna! Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ