Linguine z sardynkami

Linguine z sardynkami

Poniedziałek zaczniemy kulinarnie. Dziś przepis na jedno z ulubionych dań Prywatnego Wikinga 🙂 linguine z sardynkami. Szybkie wymagające najwyżej pół godziny, syte i pyszne!

– paczka linguine (równie dobrze może być spaghetti)

– 2 puszki sardynek (po 150g)

– 2 czerwone cebule

– 4 ząbki czosnku

– papryczka chili

– 3 łyżki kaparów

– pęczek kolendry

– limonka

– olej, sól, pieprz, lubczyk

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie, trzy łyżki dobrego oleju. Wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, sardynki, pokrojoną papryczkę i kapary. W międzyczasie gotujemy makaron. Na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki, dorzucamy garść lubczyku, dosalamy, dopieprzamy i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.  Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem.

Smacznego!

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.