Garniak łemkowskie danie
GARNIAK ŁEMKOWSKA ZUPA

Garniak – łemkowski przepis

GARNIAK

Co prawda nie wyrabiam na zakrętach, ale pracy nad pracą licencjacką nie porzuciłam. Nadal tkwię na łemkowszczyźnie, a właściwie w łemkowskiej kuchni. Między uczelnią a redakcją biegam i gotuję… A Szkodniki próbują i wydają opinie.

Składniki:

1 litr wywaru z kości wołowych lub baranich
2 żółtka
25 dag sera białego
sól, pieprz,
natka pietruszki

Wykonanie

Wywar zagotować, a następnie odlać z niego jedną szklankę. Żółtka rozmieszać z serem a następnie uzyskaną masę rozcieńczyć szklanką wywaru.
Wywar ponownie zagotować stopniowo do niego dodając (i mieszając) rozmieszane żółtka z serem. Całość doprawić solą i pieprzem.
Podawać z natką pietruszki.

Polecam:

Żółtka zblendować z serem i doprawić garniak lubczykiem, oprócz soli i pieprzu.  Garniak wychodzi pyszny również  na wywarze z samych jarzyn i  wersja dla wegetarian jest wyjatkowo smaczna! Świetna, szybka zupa. Szkodniki wchłonęły ją szybciutko! Polecam 🙂

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ