Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim zadowoli wszystkich mięsożerców. Aromat czosnku, feta, szpinak spoczywające na piersiach, otulone ciastem francuskim zadowoli podniebienia praktycznie każdego.
Danie nadaje się na zwykły obiad, jak i na wyjątkową okazję.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego (tak, oczywiście można ciasto wykonać samemu, ale ostatnio posiłkuję się gotowymi półproduktami, oczywiście od sprawdzonych producentów)
2 piersi z kurczaka
120 g szpinaku
100 g sera typu feta
4 ząbki czosnku
olej, sol, pieprz, bazylia

Wykonanie

Na małej ilości dobrego oleju dusimy szpinak, dodajemy 2 ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem. Do podduszonego szpinaku dodajemy pokruszony (pokrojony) ser. Odstawiamy. Piersi z kurczaka oczywiście myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i nacinamy tak, by tworzyły „kieszonki”. Nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Nadziewamy farszem ze szpinaku i sera.Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. Z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Zawijamy ciasto podobnie jak na kulebiak w jodełkę. Po zwinięciu piersi, smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i polecam lekko posolić, popieprzyć i posypać bazylią. Pieczemy w 200 stopniach 40 min. Przy termoobiegu piekłam 30 min.

Jeśli gotowanie to tylko przy dobrej muzyce! Dziś energicznie:

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ