Hreczanyki

Hreczanyki to danie typowo podkarpackie. Zakochają się w nim miłośnicy kaszy gryczanej. Hreczanyki polecam podawać z sosem grzybowym, który idealnie podkreśla smak kotlecików.

Szukając genezy przepisu natknęłam się na wariant z mięsem kaczki. Jest to logiczne, kiedyś świnię zabijano raz na jakiś czas, natomiast drób był pod ręką. Mięso kaczki i kasza to połączenie idealne. Do dania można posiekać drobniutko mięso z kaczki, lub kupić mielone np z łopatki.

400 g mięsa

200 g kaszy gryczanej suchej

2-3 jaja

4 ząbki czosnku

1-2 cebule

sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka

bułka tarta, olej lub smalec do smażenia

Hreczanyki

Kaszę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na sypko. Zostawiamy do ostygnięcia. Cebule drobno kroimy i szklimy na złoto najlepiej na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy jak najdrobniej. Wszystkie składniki łączymy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Wegetarianie 🙂 Zamiast mięsa 200-300 gram pieczarek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Połączyć z kaszą itd…

hreczanyki

hreczanyki

Uwaga. Kasza gryczana lubi grzyby. Jeśli chcemy bardziej aromatyczne hreczanyki, możemy kaszę ugotować w wodzie, w której moczyły się suszone grzybki np na sos 🙂

Smacznego 🙂

Ciekawostka na temat kaszy z książki Hanny i Pawła Lisów „Kuchnia Słowian”:

20161004_082708

I tradycyjnie do gotowania, coś do posłuchania. Tołhaje „Wataha”.

 

noclegi

14 KOMENTARZE

  1. Próbowałam wersji z pieczarkami, dobre na ciepło i na zimno!
    Inna wersja to zamiast kaszy płatki owsiane i do tego drobno krojona czerwona papryka.
    Dobrze, że już jadłam kolację!

  2. […] Rozmawiam z koleżanką, która pochodzi z małej wioski przy granicy ukraińskiej. Wspominam jej, że pracę licencjacką będę pisać o jedzeniu. Mam zamiar odszukać najstarsze przepisy z okolic. I oczywiście wszystko gotować i smakować! Podobnie jak  wariankę czy hreczanyki. […]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ