Spaghetti z suszonymi pomidorami i bobem
Spaghetti z suszonymi pomidorami i bobem

Spaghetti z suszonymi pomidorami i bobem

 

Kocham bób. Uwielbiam. Lekko posolony mogę jeść i jeść. Dziś zapytałam Szkodniki, na co mają ochotę:

– Spaghetti! – Wykrzyknęły zgodnym chórem.

I zrobiłam spaghetti z bobem i nie tylko. Tak pyszne, że miałam ochotę na drugą porcję. Byłam jednak twarda. I nie wiem czy żałować tego, że spaghetti znikło szybciej niż powstawało czy swojego oślego uporu, że schudnę jeszcze… Polsko – włoskie połączenia na talerzu zawsze wychodzą pysznie!

Spaghetti z suszonymi pomidorami i bobem

 

Składniki:

– 500 g makaronu spaghetti, ale może być inny 🙂

– słoiczek suszonych pomidorów

– 500 g ugotowanego i obranego bobu

– garść słonecznika

– 2 duże cebule

– 8 ząbków czosnku

– 250 ml śmietany lub jogurtu

– oliwa, sól, pieprz, cząber

Wykonanie

Na małej ilości oliwy szklimy cebulkę. Dorzucamy posiekany czosnek, pokrojone pomidorki, bób i dodajemy śmietankę. Sól, pieprz i garść cząbru. Mieszamy trzymając z 10 min na ogniu. Jednocześnie gotujemy makaron. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Na talerzu posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Inny przepis na danie makaronem KLIK

 

 

3 KOMENTARZE

  1. Makaron uwielbiam w każdej postaci, mogę jeść codziennie 3x dziennie, lubię także bób, ale niestety nie mogę jeść. Wszystko wygląda niezwykle apetycznie!!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.