zupa z niedźwiedziego czosnku
Zupa z niedźwiedziego czosnku

Zupa z niedźwiedziego czosnku, kremowa, błyskawiczna

Zima, a mi się zachciało lata! Pociągając nosem, niestety nie ze wzruszenia, pomyślałam o niedźwiedzim czosnku. Niedźwiedzi czosnek ma tyyyyyyyyyyyyyyle właściwości prozdrowotnych, że spokojnie da radę odpędzić smarkate chwile. Pomyślałam: najszybciej na stole pojawi się zupa z niedźwiedziego czosnku! I tak się stało 😉

Czosnek niedźwiedzi na wiosnę suszyłam i zamroziłam.Robiłam też pesto, które wyśmienicie nadaje się do makaronów. Wyciągnęłam porcję ok 30 liści i po pół godzinie zupa była gotowa! To naprawdę prosty i szybki sposób na przygotowanie zupy.

Zupa z niedźwiedziego czosnku – składniki

30-40 świeżych liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki oleju lub masła
1 l lekkiego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
śmietana opcjonalnie
sól, pieprz, lubczyk do smaku

Zupa z niedźwiedziego czosnku – wykonanie

Liście podduszamy na tłuszczu, najwygodniej od razu w garnku. Dodajemy gorący bulion, czosnek, ziemniaki, pokrojone i gotujemy ok 20 min. Doprawiamy pieprzem solą  i lubczykiem. Miksujemy. Na talerzu możemy dodać kleks ze śmietany lub jogurtu.

Smacznego i na zdrowie! 🙂 

9 KOMENTARZE

  1. Ekstra przepis, zachowam go i jak tylko będę miała.liście czosnku niedźwiedziego to ją zrobię, musi być bardzo smaczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ