Zupa z niedźwiedziego czosnku, kremowa, błyskawiczna
Zima, a mi się zachciało lata! Pociągając nosem, niestety nie ze wzruszenia, pomyślałam o niedźwiedzim czosnku. Niedźwiedzi czosnek ma tyyyyyyyyyyyyyyle właściwości prozdrowotnych, że spokojnie da radę odpędzić smarkate chwile. Pomyślałam: najszybciej na stole pojawi się zupa z niedźwiedziego czosnku! I tak się stało 😉
Czosnek niedźwiedzi na wiosnę suszyłam i zamroziłam.Robiłam też pesto, które wyśmienicie nadaje się do makaronów. Wyciągnęłam porcję ok 30 liści i po pół godzinie zupa była gotowa! To naprawdę prosty i szybki sposób na przygotowanie zupy.
Zupa z niedźwiedziego czosnku – składniki
30-40 świeżych liści czosnku niedźwiedziego
2 łyżki oleju lub masła
1 l lekkiego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
śmietana opcjonalnie
sól, pieprz, lubczyk do smaku
Zupa z niedźwiedziego czosnku – wykonanie
Liście podduszamy na tłuszczu, najwygodniej od razu w garnku. Dodajemy gorący bulion, czosnek, ziemniaki, pokrojone i gotujemy ok 20 min. Doprawiamy pieprzem solą i lubczykiem. Miksujemy. Na talerzu możemy dodać kleks ze śmietany lub jogurtu.
Smacznego i na zdrowie! 🙂
Ekstra przepis, zachowam go i jak tylko będę miała.liście czosnku niedźwiedziego to ją zrobię, musi być bardzo smaczna
Mmm… pyszna i zdrowa
Zapowiada sie smakowicie. Polecasz z makaronem, ziemniakami, ryżem czy bez wkładki?
Monika ja lubię bez 😉 Ale do takiej zupy polecałabym grzanki.
Muszę spróbować!
Napisz jak ci wyjdzie 🙂
Nigdy nie słyszałam o tych liściach czas nadrobić 🙂
Chyba w jakiś dzień zrobię ? Tylko gdzie dostanę ten czosnek?
Gdyby moje dzieci jadly takie cuda… ah…