Sałatka z pieczonymi burakami, szpinakiem, serami i orzechami
Uwielbiam pieczone buraczki. Ich smak i zapach są niesamowite. Podobną sałatkę jadłam z burakami gotowanymi, ale szczerze polecam pieczone. Polecam również upiec słuszną ilość buraczków i resztę wykorzystać na ćwikłę. Jak przygotować ćwikłę wspominałam TUTAJ.
Składniki na sałatkę
200 g szpinaku
1 duży burak
1 serek cammebert
100 g serka typu feta
50 g orzechów włoskich
opcjonalnie garść żurawiny
bazylia, oregano, pieprz
Na talerzach układamy szpinak, pokrojone buraczki, kawałki serów. Posypujemy uprażonymi orzechami. Całość oprószamy ziołami, pieprzem. Sałatkę możemy polać olejem lnianym i octem balsamicznym, ewentualnie sosem winegret.
Smacznego 🙂
Oczywiście ilość każdego składnika można zwiększyć 🙂 Jeśli ktoś woli więcej fety lub camemberta, nic nie szkodzi na przeszkodzie by sobie zrobić dobrze 🙂
To powinno być karalne! Poddawać biednych czytelników torturom! Ja chcę sałatkę!
Moje smaki! Muszę zapisać ten przepis i zrobić w wolnej chwili sałatkę : )
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com
Bardzo ciekawe połączenie, a z burakami na pewno taka sałatka by mi smakowała 🙂
Przyznaje, że jeszcze nie piekłam buraków, choć znam przepis. Fajny przepis ?
Oj ale bym takiej zjadła.
Ja nie przepadam za burakami, więc bym ich do sałatki nie dała. Może jakiś zamiennik :).
Niestety sałatka nie dla mnie, nie moje smaki.
Same moje ulubione składniki – zresztą sama na blogu mam przepis na dość zbliżoną sałatkę 🙂
Sezon na buraki – coś chodzą ostatnio za mną takie przepisy. Będę musiała w końcu spróbować. I zacznę od twojego przepisu.