Sernik na zimno jogurtowo-truskawkowy
Sernik to jest to co Szkodniki lubią najbardziej! A jeśli już jest na nim galaretka, a w środku truskawki to niebo w gębie…
Składniki:
– 500 g sera białego
– 800 ml jogurtu
– 100 g cukru pudru
– laska wanilii
– żelatyna w takiej ilości, by wystarczyła na 1300 ml produktu
– 2 galaretki
– biszkopty do wyłożenia
Przygotowanie:
Ser biały zmielić. Wymieszać z jogurtem. UWAGA! Polecam jogurt grecki, gęsty i smaczny. Nie typu greckiego, a prawdziwy grecki. Dodać cukier ( ja używam brązowego, nierafinowanego), wanilię, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, poczekać aż przestygnie i dodać. Wybrać formę, na spód, który potem jest wierzchem przygotować galaretkę, kiedy zastygnie wylać masę serkowo-jogurtową, do której dodać truskawek ile chcecie, na masę wyłożyć warstwę biszkoptów. Zostawić do zastygnięcia.
Oczywiście sernik pyszny, ale jego wygląd nie bardzo mi wyszedł… Użyłam pierwszy raz silikonowej formy i ciapota, zapomniałam ją lekko natłuścić o galaretka przywarła. Niemniej sernik został wchłonięty.
Co tam wygląd, jak ktoś mądry powiedział, w żołądku i tak ciapaja się zrobi, smak się liczy!