Ciasto  na bazie mąki gryczanej ma lekko orzechowy smak. Można się w nim zakochać! Ostatnio dostałam słoiczek kawioru, a skoro jest kawior to od razu pomyślałam: bliny! Do tego mocny czaj  i już uczta gotowa!

300 g mąki gryczanej (ja kupuję nieprażoną kaszę gryczaną i mielę w Thermomixie)

100 g mąki pszennej

0,5 l ciepłego mleka

2 jaja

2 łyżki masła

30 g drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

Ciasto na bliny musi wyrosnąć. Warto przygotować je wcześniej. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mąkę pszenną. Wymieszać tak, by nie było grudek. Zostawiamy na ok pół godziny, by rozczyn podwoił swoją objętość.

bliny rosyjskie

Dodajemy żółtka, stopione masło, mąkę gryczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka z solą. Smażymy małe placki na dobrze rozgrzanej patelni. Ja używam oczywiście sklarowane masło.

Bliny podaje się ze śmietaną z łososiem, kawiorem, śledziem. Albo na słodko z konfiturami lub cukrem. Pycha!

20160924_205717

Na weekend lecę do Anglii. Mam trochę tremę bo zawsze Szkodniki zostawały z Prywatnym Wikingiem, a tym razem zabieram PW ze sobą. Szkodniki zostają z przyszłą nauczycielką języka niemieckiego i przyszłym ratownikiem. Podejrzewam, że jak wrócę będą po niemiecki wydawać dyspozycje dotyczące ratowania życia ludzkiego 😉

Gotowanie przy dobrej muzyce to sama przyjemność! Zostawiam wam bliny z rosyjską nutą oczywiście. Jeden z moich ulubionych rosyjskich zespołów.  Otava Yo – Отава Ё – Сумецкая.

Do poniedziałku 🙂

11 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ