Czyli krótko mówiąc tarta grzechu warta.

130 g masła

100 g cukru pudru

Utrzeć w robocie kuchennym. Dodać 1 jajo i ucierać jeszcze ok. minuty. Dodać 250 g mąki pszennej (z razową też wyjdzie pyszne) Utrzeć. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1 łyżkę mąki (przy mące razowej, nawet 2 lub 3).

Przed rozwałkowaniem schłodzić przez około pół godziny w lodówce.  Piec 20-30 min – 170 stopni.

Krem: 500 ml śmietany 30%  lub 36% i łyżka cukru pudru. Ubić śmietankę. Dodawać 250 g serka mascarpone, porcjami i delikatnie miksować. Krem wyłożyć na chłodne ciasto i udekorować malina.

Gotowe.

Moje dzieciaki uwielbiają ten rodzaj kremu. Oczywiście zamiast malin można użyć innych owoców, ale maliny i krem z serka to dla mnie idealne połączenie smaków.  Do ciasta można dodać 2 łyżki kakao i otrzymamy tartę czekoladową.  Szybkie smaczne ciasto. Polecam.

Oczywiście trzeba głośno zaznaczyć, że pieczemy tartę, czyli cienki słodki placek z dodatkami, w przeciwnym wypadku może być tak:

– Pyszne to ciasto! Krem delikatny! Ale coś ci w ogóle nie wyrosło!
– Bo to tarta człowieku…

2016-08-29 12.01.25

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.