Knedle ze śliwkami

Dostałam śliwki i wpadłam jak śliwka w kompot…  Musiałam zrobić knedle ze śliwkami. Robię zawsze na oko, ale dla koleżanki postaram się podać jak najdokładniej proporcje.

Ok 1 kg ziemniaczków ugotować i zmiksować, przepuścić przez praskę lub ugnieść tak, co by nie było grudek.

Jak przestygną dodać 3 jaja i ok 300 g mąki. Zagnieść ciasto, wolniejsze niż np na kluski śląskie. Uformować walec i odcinać ok 2 centymetrowe kawałki. Ze śliwek usunąć pestki. Bierzemy kawałek ciasta, obklejamy nim śliwkę, formując mniej więcej kulkę i już. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Jak wypłyną gotujemy 3-5 minut.

Ja uwielbiam takie knedle z łyżeczką roztopionego masła i odrobiną miodu. Można jej posypać cukrem lub podawać z bułką tartą na maśle. Szkodnik Starsze zjada je z ketchupem… Osobiście mi się to kłóci, ale… Dzieci mają inny smak 😉

Ciasto można nadziać niekoniecznie śliwkami. Truskawki, morele czy farsz mięsny również będą pasować 🙂

Smacznego 🙂

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.