Bułeczki maślane
Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Zapach niesamowity i jeszcze takie ciepłe masłem posmarować… Mistrzostwo świata. Uwielbiam je z czarnuszką. Młodszy Szkodnik twierdzi, że węgla (czyli czarnuszki) nie jada więc część bułeczek posypuję po prostu cukrem. Kakao, kawa zbożowa lub po prostu zimne mleko… Pycha!

Bułeczki maślane:

Składniki:

50 g drożdży

1/3 szklanki cukru – użyłam brązowego

1 szklanka mleka

2 łyżki roztopionego masła

600 g mąki

2 jaja

sól, czarnuszka

Produkcja:

Do miski skruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, dwa żółtka i trochę mąki. Wymieszać zostawić w cieple na pół godziny. Dodać resztę składników, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ponownie zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki. Pomyziać roztrzepanym białkiem, posypać czarnuszką lub cukrem i już! 200 stopni 20-30 min 🙂

Bułeczki świetnie zapewniają ciszę! Kiedy dzieci się do nich dorwą w końcu możemy usłyszeć własne myśli 😉

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.