Bułeczki maślane
Zapach niesamowity i jeszcze takie ciepłe masłem posmarować… Mistrzostwo świata. Uwielbiam je z czarnuszką. Młodszy Szkodnik twierdzi, że węgla (czyli czarnuszki) nie jada więc część bułeczek posypuję po prostu cukrem. Kakao, kawa zbożowa lub po prostu zimne mleko… Pycha!
Bułeczki maślane:
Składniki:
50 g drożdży
1/3 szklanki cukru – użyłam brązowego
1 szklanka mleka
2 łyżki roztopionego masła
600 g mąki
2 jaja
sól, czarnuszka
Produkcja:
Do miski skruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, dwa żółtka i trochę mąki. Wymieszać zostawić w cieple na pół godziny. Dodać resztę składników, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ponownie zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki. Pomyziać roztrzepanym białkiem, posypać czarnuszką lub cukrem i już! 200 stopni 20-30 min 🙂
Bułeczki świetnie zapewniają ciszę! Kiedy dzieci się do nich dorwą w końcu możemy usłyszeć własne myśli 😉
uwielbiam ciepłe, drożdżowe ciasto 🙂
mniam! na pewno wykorzystam! 😀
Smacznego 🙂