Szarlotka na Dzień Blogera

Szarlotka na Dzień Blogera

Dziś dzień szczególny. Międzynarodowy Dzień Blogera. Z tej okazji przepis na pyszną szarlotkę bo przecież blogerzy jabłka jedzą 🙂  Przepis ze specjalną dedykacją dla Ineczki. Właśnie jej obiecałam, że szarlotkę wrzucę na bloga. Szarlotkę piekłam ostatnio trzy razy aż mi w końcu wyszła… Raz mi ciasto nie wyszło bo… Mam taki stary zeszyt ręcznie spisanych przepisów i otworzyłam na szarlotce. Sięgnęłam po mąkę i nie zauważyłam jak potrąciłam zeszyt i się przekartkował. Mąki dałam tyle ile trzeba, ale reszta składników była z innego przepisu i ciasto mi nie wyszło zupełnie. Drugi raz to chyba nie był czas na pieczenie. Do trzech razy sztuka więc w końcu szarlotka wyszła. Pyszna.

Składniki:

0,5 kg mąki

1 szklanka cukru

2 jaja

1 kostka margaryny lub masła

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie plus 1 litr mleka

jabłka – 1-2 kg ile kto lubi, cukier cynamonowy

Ze składników trzeba wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą wyłożyć na blachę i na to starte jabłka. Lekko oprószyć je cukrem cynamonowym.  Przygotować budyń wg przepisu i wylać na jabłka a na to z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę. Piec ok 50 min w 170 stopniach. Pycha.

Szarlotka z dedykacją dla wszystkich blogerów. Bo to wasze-nasze święto. Miliona wejść na bloga wszystkim życzę 🙂  A ja… cóż prawie obgryzam paznokcie z emocji bo moje pierworodne dziecko idzie jutro do pierwszej klasy…  O matko! Jak ja to przeżyje 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 KOMENTARZE

  1. …kochana tak jak ja przezywam moje środkowe i bedę przeżywac niemowlaka jeśli jeszcze jakieś szkoły w Polsce będą albo ja tu…
    Zawsze jest tak samo…
    Zawsze te dzieci za małe na wszystko, takie jakies jeszcze z pielucha zapamietane…cholera… 😉
    Uwielbiam szarlotki. Wszelkie.
    Dziekuję 🙂 I odżyczam 🙂 🙂

  2. Szarlotka i serniczek to chyba moje ulubione ciasta i proszę… U Anki serniczek, u Ciebie szarlotka. A u mnie? Zawaliłam! W przyszłym roku też coś upiekę z okazji święta. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.